DE BADOSTÁIN A BERLIN ORIENTAL

Historia y compromiso de las hermanas Úriz

La Jonquera

La lluita pels drets de la dona i els infants de les germanes Úriz

El Museu de l'Exili inaugura una exposició sobre aquestes professores navarreses pioneres de la renovació pedagògica

09.11.2016 | EMPORDA.INFOPepita i Elisa Úriz foren dues dones excepcionals que van dur endavant una gran lluita pels drets de les dones i les infants davant de les Nacions Unides. Dues defensores de la renovació pedagògica pública, professores a les es escoles de magisteri de Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona, que es veieren en l'obligació d'exilar-se a França. Ja mai més tornarien a casa. Una exposició al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, que s'inaugura aquest dissabte a les 12 del migdia, recupera la seva memòria i el seu llegat.

Aquesta exposició té com a objectiu la recuperació de la memòria d´uns anys transcendentals del nostre país que, en aquest cas, s´encarna en les germanes Úriz. Dues dones de gran preparació intel·lectual i de gran coratge polític en uns moments de greu infortuni per al nostre país. A la mostra es poden veure un seguit de panells explicatius amb textos i imatges que sintetitzen la vida de les dues germanes. Així mateix, a través d´un muntatge en vitrines, es mostren publicacions de l´època que evidencien els canvis que s´estaven duent a terme en el camp educatiu, així com reproduccions i originals de documentació diversa que palesen els pas d´aquestes dues professionals de l´enseyament per les escoles normals de magisteri de Catalunya i les seves relacions amb alguns companys i companyes a l´exili.

La realització de l´exposició ha estat a càrrec de l´Ajuntament del Valle d´Egües (Navarra) amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Societat d´Història de l´Educació dels Països de Llengua Catalana, l´Associació d´Amics del MUME i el Consell comarcal de l´Alt Empordà.

A l´acte d´inauguració de l´exposició està previst l'assistència de l´alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consorci del MUME, Sònia Martínez, l´alcalde de l´Ajuntament del Valle d´Egüés, Alfonso Etxebarria Goñi, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia. Salomó Marquès, catedràtic emèrit d´Història de l´Educació de la Universitat de Girona, presentarà la mostra.

Les dues germanes, protagonistes de la mostra MUSEU DE L'EXILI